Futóakadémia IV. rész – A sporttáplálkozás
Category : Futóakadémia
A sporttáplálkozás legfontosabb alapelve, hogy az egészséges táplálkozás elveit kövesse:
- többször kevesebb adagot együnk,
- minimalizáljuk az alkoholfogyasztást,
- magas rosttartalmú élelmiszereket fogyasszunk,
- telítetlen zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása megengedett,
- szénhidrátok közül az összetett, lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása fontos.
Az ásványi anyagok hiánya a szervezetben komoly gondokat okoznak, ezért szükséges táplálékkiegészítők, izotóniás italok fogyasztása. Izzadással, nagyon komoly ásványi anyag veszteséghez juthatunk:
- a vas hiánya fáradékonyságot, csökkenő teljesítményt okozhat.
- a magnézium hiánya pedig izomgörcsöket okozhat, továbbá ingerlékenységet, álmatlanságot, romló koncentráció képességet, fejfájást, szédülést és izomgyengeséget is eredményezhet.
A versenyek, edzések előtti étkezéseknél nagyon fontos, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat részesítsük előnyben, és legalább két órával a verseny előtt együnk.