Futóakadémia IV. rész – A sporttáplálkozás

Futóakadémia IV. rész – A sporttáplálkozás

Category : Futóakadémia

A sporttáplálkozás legfontosabb alapelve, hogy az egészségtáplálkozás 1es táplálkozás elveit kövesse:

  • többször kevesebb adagot együnk,
  • minimalizáljuk az alkoholfogyasztást,
  • magas rosttartalmú élelmiszereket fogyasszunk,
  • telítetlen zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása megengedett,
  • szénhidrátok közül az összetett, lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása fontos.

Az ásványi anyagok hiánya a szervezetben komoly gondokat okoznak, ezért szükséges táplálékkiegészítők, izotóniás italok fogyasztása. Izzadással, nagyon komoly ásványi anyag veszteséghez juthatunk:

  • a vas hiánya fáradékonyságot, csökkenő teljesítményt okozhat.
  • a magnézium hiánya pedig izomgörcsöket okozhat, továbbá ingerlékenységet, álmatlanságot, romló koncentráció képességet, fejfájást, szédülést és izomgyengeséget is eredményezhet.

A versenyek, edzések előtti étkezéseknél nagyon fontos, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat részesítsük előnyben, és legalább két órával a verseny előtt együnk.