Jogosítvány a futópályák használatához

Jogosítvány a futópályák használatához

Category : Érdekességek

11041545_10152989197604071_366014060666212676_nÖrömteli tény, hogy egyre többen húznak manapság futócipőt! A kezdők a legelső lépéseket leginkább csak a háztömb körül teszik meg, azonban napról napra egyre messzebb merészkednek, majd amikor már futó-öntudattal is rendelkeznek, a közeli futópályák felé veszik az irányt. Van ebben valami törvényszerűség. Hajtja őket a természetes kíváncsiság: „Vajon hogy csinálják a rutinos futók?” „Hol is tartok hozzájuk képest?” „Milyen sebességgel is futok voltaképpen?” Egy-kettőre választ is kaphat a fürkésző futó ezekre a kérdésekre, amint közelebbi barátságot köt a kiszemelt atlétikai (futó)pályával, s megismerkedik annak miliőjével. Van azonban néhány fontos szabály, amelyet érdemes átfutni(!) jó előre, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a lelkes, de még kissé bizonytalan futót e furcsa, futásra kialakított gumiszőnyegen!Athletics_tracks_finish_line

 Elöljáróban egy-két érdekesség. Az atlétikai futópályák felületét „rekortán”-nak nevezzük. Ezt az anyagot kifejezetten futásra tervezték. Rendelkezik azzal a keménységgel, mely a profi futók számára fontos a száguldáshoz, ugyanakkor ízületkímélő is a rugalmassága okán. Felülete érdes, így a szöges futócipőben edző, vagy versenyző futók számára (is) ideális.

A futópályák hivatalos hosmargit1sza: 400 méter, a legbelső sávon (az úgynevezett „egyes pályán”). A pályákat általában egy-egy profi (atlétikai) klub neve fémjelzi, így érdemes velük felvenni a kapcsolatot, a pályahasználati díjat illetően. Apropó, profi futóklubok. A pályákon elsőbbséget élveznek a profi atléták, de a rekortánt nem csak ők használhatják! Bár gyorsan és otthonosan mozognak rajta, a kezdő futónak nem kell félnie tőlük, csak figyelnie kell arra, hogy ne zavarja meg a versenyzők koncentrált edzésmunkáját.

Lássuk azokat a szabályokat, amelyek bármely futópályán érvényesek, s melyek ismeretében könnyebb lesz otthonossá válni minden kezdő futónak az atléták világában!

 1. Ha a rekortánra lépsz, győződj meg róla, hogy jelenléteddel nem akadályozod a pályán már edzését végző futótársadat!
 2. Állandó a haladási irány: mindig az óramutató járásával ellentétes irányba!
 3. A pályán a belső sávok (egyes-kettes pálya) mindig a leggyorsabbaké! Ezen az íven kocogni, sétálni tilos, és balesetveszélyes! A kezdő futók használják a külső pályákat! (Ez praktikus is, mert így talán egy-két kört spórolhatnak egy-egy edzésen, mivel a külső ívek jó pár méterrel hosszabbak, mint a belső. Hogy mennyivel? Kb. 6 méterrel hosszabb a kettes az egyesnél, 12 méterrel a hármas az egyesnél, stb.)
 4. A futópályák szelíd helyek, van azonban egy jelzés, melyet mindenkinek figyelembe kell
  vennie. Ez a jelzés csupán egy szó: „Pálya!” Ezt kiálthatja a hátulról érkező, gyorsabban haladó futó, mire a lassabban haladónak azonnal reagálnia kell azzal, hogy valamely irányba elhagyja azt a sávot, amelyen halad, s melyen pillanatokon belül – mint valami gyorsvonat – elrobog vagy egy magányos futó, vagy egy mezőnyre elegendő atlétacsoport. Hasonló ez a jelzés az autópályán történő reflektor-villogatatásra, vagy a közúti forgalomban a dudálásra. Éppen ezért nem érdemes – mert balesetveszélyes – a futópályán fülhallgatóval zenét hallgatni. Nagy pillanat minden futó életében, amikor ő jelezheti – éltében először – hogy bizony „gyors körön” van, és fontos lenne megspórolni néhány tizedmásodpercet!
 5. Ha célba érsz, azonnal (de körültekintően) hagyd el a pályát! Ha többen is időre futtok, akkor a célba érkezésnél ne azonnal állj le, nehogy a mögötted érkező beléd rohanjon. Ha csoportodból valaki továbbhalad, figyelj rá, húzódj ki, hogy zavartalanul folytathassa edzését!
 6. Felszerelésedet (táska, ruha, frissítő) ne a pályára tedd le!
 7. Kiegészítő gyakorlataidat (nyújtás, gimnasztika, erősítés) csak akkor végezd a pályán, ha meg vagy győződve arról, hogy ezzel senkit sem akadályozol!
 8. Ha csoportosan végzitek az edzést, akkor fokozottan figyeljetek a többi sportolóra! A társasági futás kellemes beszélgetések alkalma lehet, így könnyen megfeledkezhettek azokról, akik éppen komolyabb edzést végeznek…!
 9. Mint minden sportszíntér, az atlétikai pálya is fokozottan balesetveszélyes helyszín! Ha valaki megsérül, azonnal siess a segítségére! Ha veled van gond, kérj segítséget!
 10. Mint minden sportszíntér, az atlétikai pálya is a közvetle11824920_10152988800174071_2121737029765007720_nn, barátságos emberi kapcsolatok tere: köszönts mindenkit, akivel itt találkozol, függetlenül attól, hogy ismered-e, vagy sem!

Mindezeket figyelembe véve: legyél bátor és keress fel egy futópályát! Próbáld ki, hogy megy egy gyors 400 vagy 1000 méter! Fordulj bátran a pálya környezetében ténykedő szakemberekhez, és kérj tanácsot! Színesítsd ki edzéstervedet résztávozásokkal, iramváltogatós futásokkal, futóiskolával, egyáltalán: a futásod pontos megfigyelésével!