Kedvenceink jogai

Kedvenceink jogai

Category : Érdekességek

A kutya nem csak a házat őrzi resten és védi a területet, hanem az ember legjobb barátjaként, akár annak leglelkesebb sporttársa is lehet. Nem is gondolnánk, de a napi sétálás mellett kedvenceinknek gyakran több mozgásra is szükségük lehet ahhoz, hogy ők is valóban egészséges életmódot folytathassanak. Nagyvárosokban, így Budapesten is a lehető legkönnyebben kivitelezhető kutyás sport a futás. Ennek kitűnő helyszíne lehet a város szívében elterülő Margitsziget, ahol mindenki  szabadon kocoghat kedvencével akár pórázon, akár anélkül. Akad azonban néhány alapvető szabály, amit be kell tartanunk ahhoz, hogy mindenki számára élvezetes legyen és maradjon a futás. 

Kutyusaink jogai

A kutyák is olyanok, mint az emberek, nem mindenki születik bajnoknak!

A kutyák egészségi állapota pont ugyanúgy, mint az embereké,  azaz sok mindentől függhet. Mielőtt belevágnánk a kutyás futásba, mérjük fel kedvencünk egészségügyi helyzetét,  és csak olyan teljesítményt várjunk el tőle, amire valóban képes lehet. A korosabb állatoknak ugyanúgy lehetnek ízületi gondjaik, mint nekünk, embereknek, ami kellemetlenné teheti számukra a mozgást. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban kikérhetjük szekértők, állatorvosok  véleményét is.

Bemelegítés és fokozatosság a sérülésmentesség érdekében!

A legtöbben – időhiányra hivatkozva – gyakran elhanyagolják a bemelegítést az edzés előtt, pedig a test néhány perces átmozgatásával komoly sérüléseket előzhetünk mind a kutyák, mind az emberek esetében. Bemelegítés során ugyanis nem csak a keringésünket állítjuk át nyugalmi helyzetből a teher elbírására alkalmas “munka állapotba”, hanem izmainkat is rugalmassá tesszük a sportoláshoz. Mindamellett, idegrendszerünket is  bekapcsoljuk a folyamatba, és egyensúlyba hozzuk a hőháztartásunkat. Fontos, hogy a kutyákat indulás előtt engedjük kicsit szabadon szaglászni és a dolgukat végezni, hogy később ritkábban akarjanak majd szünetet tartani. Ügyeljünk a fokozatosságra is! A túl gyors tempó könnyen sérülésekhez vezet az ebek esetében is, ezért kezdjünk egy kényelmes, 5 kilométeres edzéstervvel, ami biztosítja mindkettőnk számára a biztonságos és fokozatos fejlődést. A kocogást kezdetben kombinálhatjuk sétálással, így kutyánknak is lehetősége lesz légzése stabilizálására, és a terhelésre való ráhangolódásra.

Vissza a természetbe!

Mivel az aszfalt kedvencünk ízületeit és mancsait is roncsolja, válasszunk inkább egy parkot, vagy bármilyen füves területet a futáshoz, ahol a látvány, a hangok és az illatok is sokkal kellemesebbek, mint a zajos belvárosban. Erre ugyancsak tökéletesen alkalmas lehet a Margitsziget. Azonban a közeli hegyek még nagyobb szabadságot biztosítanak a kutyusoknak, hiszen a szigeten még mindig túl sok inger érheti a négylábúakat. Érdemesebb hétvégén a Háromashatárhegyi sétányra vinni az ebeket, ha nem szeretnénk folyamatosan megállni és fegyelmezni a kutyánkat. Ilyen helyeken azonban számolnunk kell olyan kockázatokkal is, mint mondjuk a kullancscsípés. Minden egyes erdőben vagy parkban végzett futás után gondosan vizsgáljuk át kutyusunkat és magunkat is.

Télen, nyáron ügyeljünk az ebek épségére

Télen minden edzést követően győződjünk meg arról, hogy kutyánk talpa ép és sértetlen. Ha nagy hóban is szoktunk velük futni, kerüljük a sóval beszórt utakat. A só ugyanis nemcsak az állatok bőrét marja ki, de a szervezetükbe kerülve a gyomrukat is irritálhatja. Ezért, ha valóban biztos védelmet szeretnénk nyújtani számukra, kenjük be végtagjait vazelinnel. Nyáron pedig a hidratációra ügyeljünk fokozott mértékben! Bundájuknak köszönhetően a kutyák ugyanis sokkal könnyebben kimelegednek és kiszáradhatnak, mint mi. Ráadásul ők nem is izzadnak és nem is igazán tudják jelezni, ha szomjasak. Ezért kiemelten fontos, hogy álljunk készenlétben és tartsunk rövid szüneteket, hogy felfrissítsük az ebet. A hosszú szőrű ebek hálásak, ha nyári hónapokra megnyírjuk a bundájukat. Ilyenkor ügyeljünk azonban arra, hogy a túl rövid szőrzet nem védi meg az állat bőrét a napsugarak káros hatásától.