Nincs rossz futóidő, csak rosszul öltözött futó

Nincs rossz futóidő, csak rosszul öltözött futó

Category : Érdekességek

rsz_hideg2Minden futó sejti nagyjából, hogyan is kell(ene) öltöznie esős napokon. Ha még sincs tisztában vele, egy idő után úgyis kitapasztalja magán. Mindannyian ismerjük Zsuzsi kedvenc mondatát, amit a “Tökéletes futóidőnk van” mellett szokott még hangoztatni, hogy „Nincs rossz futóidő, csak rosszul felöltözött futó”. Valóban így is van, hiszen attól még, hogy esik az eső edzeni lehet, szabad, és gyakran nagyon is jól “esik” az edzés.

Arról már ejtettünk néhány szót, hogy mit kell tennünk szmogos időben, vagy hogy mit kell viselnünk télen, de arról még nem beszéltünk, hogy mire kell figyelnünk esős időben.

Legyünk láthatóak! Manapság igaz szinte minden futóruhát ellátnak fényvisszaverő csíkokkal, ilyen időben azonban extra láthatósági eszközöket is nyugodtan magunkra aggathatunk, hogy hamarabb észrevegyenek minket az autósok vagy futótársaink. Nem baj, ha emiatt furán néznek ránk a villamoson, buszon, hiszen mindezt saját magunk érdekében, illetve a sérülések és a balesetek elkerülése végett tesszük.

Védjük a kobakunkat! Még azok is, akik egyéb esetekben nem tudják elviselni a sapkát, ilyenkor “beadják a derekukat” és felöltik a fejfedőjüket. Legtökéletesebb ilyenkor a baseball sapka használata, mert annak simlis része megvéd minket az esőcseppektől, és nem kell állandóan a szemünket törölgetnünk.

Használjunk bemelegítőkrémet! Ha egyébként nem nagyon szoktunk segédeszközökhöz nyúlni, itt az idő, hogy bemelegítsünk a bemelegítést megelőzően is. Előnyei, hogy a krémek a hideg idő ellenére is felfrissítik és kilazítják izomzatunkat. Használatával lerövidíthetjük a bemelegítési időt, csökkenthetjük a sérülések kockázatát, elősegíthetjük izmaink optimális állapotba kerülését. A krémek hatására javul az izmok vér- és oxigénellátása, illetve kiváló vérbőséget okoz a felhasznált területen. .

Vigyázzunk az elektronikus kütyükre! Ha telefonnal, vagy egyéb elektronikus készülékkel futunk, érdemes ilyenkor azokat egy nejlon tasakba helyezve zsebre tennünk, hogy megvédjük az esetleges megázástól.

Ne ragaszkodjunk az edzéstervhez! Esős, csúszós időben nem szabad gyorsan futni! Gyors futás esetében túlterhelhetjük a combhajlítónkat, amely egy hirtelen mozdulat hatására könnyen meghúzódhat. Nincs értelme egy hosszabb felkészülési időszakot, egy jól felépített alapozást rövidebb- hosszabb ideig tartó apróbb-komolyabb sérülésekkel tarkítani, megszakítani, akadályozni. Mindig tudjuk, hogy mikor szabad vagy kell egy lapáttal rátenni az edzésekre céljaink elérése érdekében, azonban tudnunk kell azt is, vannak olyan körülmények, amikor nem vissza kell fognunk magunkat. Az  egyik ilyen  körülmény az esős idő!

Felül vízhatlan, alul vékony rétegeket öltsünk magunkra! Ne öltözzünk túl, mert kellemetlenné válhat a futás.Igaz, legtöbbször az eső miatti átnedvesedés jobban hűti a bőrünket, de ha felülre vízlepergető anyaggal ellátott  réteget húzunk, akkor figyelembe kell vennünk, hogy ezek az anyagok nehezen eresztik át a levegőt, kevésbé engedik kifelé áramolni a mozgás során keletkezett hőt. Ha nem öltözünk rétegesen, esetleg még intenzívebb munkára is késztethetjük szervezetünket, ugyanis a túlmelegedéstől nem tartva nagyobb erőfeszítésre lehet képes testünk.

Fogadjuk el a tényt, hogy vizesek leszünk! Ha már az elején úgy állunk hozzá az edzéshez, teljesen mindegy, hogy miben és milyen hosszan futunk, nem érhet minket meglepetés, hiszen így is úgy is nedvesek leszünk, akkor sokkal könnyebb lesz teljesíteni az aznapi távot. Olyan trükköket esetleg bevethetünk, hogy nem szabad ég alatt futunk, hanem fák által övezett területen (pl. a Margitszigeten a középső aszfaltút), akkor a fás-bokros részek sokat felfoghatnak a ránk hulló esőből.

Örüljünk az esőnek, mert fejlődünk testileg és lelkileg is! A csúszós talajon testünk igyekszik kompenzálni és ilyenkor minden apró kis koordinációs izmunkat használjuk, hogy a lépéseknél megőrizhessük az egyensúlyunkat. Emiatt másnapra gyakran olyan területeken is izomlázunk lehet, ahol korábban izmot sem éreztünk. Előnye az esőben való edzésnek, hogy ilyenkor mentálisan is edződünk, hiszen le kell küzdenünk a belső hangokat, melyek megpróbálnak minket lebeszélni a futásról, valamint a külvilág kritikáját, miszerint bolondok vagyunk, hogy ilyenkor edzünk. Ilyenkor egyszerűen erőt kell vennünk magunkon és csak élveznünk kell, hogy most más a helyzet. Ilyenkor büntetlenül és legálisan lázadhatunk, és futhatunk szembe mindenféle általános felfogással, megállapítással.

Esős edzés esetén csak az első pár lépés megtétele a legnehezebb! Pár perc múlva már úgyis annyira nedvesek leszünk, hogy már teljesen felesleges a táv többi részén ezen keseregnünk.