Tudnivalók futást követő étkezésről és energiapótlásról

Tudnivalók futást követő étkezésről és energiapótlásról

Category : Érdekességek

  • A megkérdezett futók 85%-a úgy érzi, nem tudja mit kell (t)enni a megfelelő regenerálódás és feltöltődés érdekében.
  • A megkérdezett futók 36%-a úgy véli, nem szabad enni edzést követően, mert azzal túl nagy kalóriamennyiséget visz be szervezetébe, és nem éri el a kívánt alakformáló hatást.
  • A megkérdezett futók 50%-a hiszi, nem szabad szénhidrátot magához vennie edzés után, mert akkor a teljesítménynövekedés elmarad.
  • A megkérdezett futók 53%-a azt hiszi, hogy a fehérjebevitel nem kívánt izomnövekedéshez vezethet, ezért mellőzik a fehérjedús táplálkozást.

Kutatások bizonyították azonban, hogy az izmok az edzést követő 30 percben a legfogékonyabbak a glikogén raktárak újraépítésére. Minél hamarabb eszik valaki a futás után, annál inkább csökkentheti az izommerevség esélyét. Ebben a rövid időszakban maximalizálódik tehát a glikogénszintézis, ezért megfelelő szénhidrátmennyiség szükséges a gyors pótláshoz. Ha ez megtörténik, az izmok hamar regenerálódnak, így elkerülhető a fáradtság. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy minden gramm bevitt protein mellé 3 gramm szénhidrátot is fogyasztani szükséges. A megfelelő arány tehát 2:1-hez vagy 3:1-hez.

Fontos tehát, hogy edzést követően megfelelő mennyiségű és gyorsan felszívódó szénhidrátot jutass a szervezetedbe. Ilyenkor kevésbé válnak be az egyébként egészséges, rostban gazdag teljes kiőrlésű szénhidrátok, mert lassítják az anyagcserét. Ne aggódj, egy intenzív edzést követően a szénhidrátok nem kerülnek raktározásra, inkább a hiányt egészíted ki velük.