VakFutás a Margitszigeten

VakFutás a Margitszigeten

Category : Önkénteskedés

Cox, from the West Virginia School for the Blind, waits with his teammate, fellow student and guide runner Cannon, at the 67th annual Eastern Athletic Association for the Blind track and field tournament in WatertownA Budapesti Sportszolgáltató Központ intézménye, a Margitszigeti Atlétikai Centrum futónapot szervez a látássérültek sportolásának népszerűsítésére. A kiemelt jelentőségű esemény kapcsán neves sportolók, közéleti személyiségek és önkéntes fiatalok futnak látássérült társaikkal 2015. október 22-én, csütörtökön 16.00 órai kezdettel a margitszigeti atlétikai pályán.

A rendezvényen részt vesz néhány ismert sportoló és közéleti személyiség: Miklósa Erika opera-énekesnő, Kiss Lenke olimpikon kosárlabdázó, Sváby András újságíró, Wladár Sándor olimpia bajnok úszó.

A rendezvény fel kívánja hívni a figyelmet a BLINDTRACK projekt jelentőségére, az abban rejlő lehetőségekre. Az informatikai alapú fejlesztés révén több ország kutatói adják a szaktudásukat egy olyan technológia megvalósításához, amely a vak és gyengénlátó embereket egy, a testükre erősített öv rezgéseivel segíti a biztonságos futásban. A készülék része egy navigációs rendszer, amely a futópályán lévő összes sportoló helyéről jelen idejű, pontos jelzéseket ad. Világviszonylatban az első ilyen speciálisan felszerelt futópálya telepítését Budapestre tervezik, az elképzelés szerint ennek a Margitsziget ad majd helyet.tb_sp_marathon_blind450

A sportnap a figyelem középpontjába kívánja állítani a vak futók igényét és a számukra adható segítségnyújtás fontosságát is. Egyszersmind biztató üzenetet kíván közvetíteni a látássérült futó-társadalom felé, hogy közülük is minél többen kipróbálják és megtapasztalhassák a futás nyújtotta szabadság lehetőségét és örömét.

A futóprogram során a résztvevők a Margitszigeti Atlétikai Centrum rekortánján futnak, a gyakorlottabbak a margitszigeti futókörön is szaladnak majd.

RunnersWldProgram

15:45 – 16:00             Vendégek és sportolók érkezése, fogadása a létesítmény Előterében

16:00 – 16:05             A megjelentek köszöntése és a vendégek bemutatása

16:05 – 16:10             A VakFutás rendezvény megnyitása, Miklósa Erika opera-énekesnő

16:10 – 16: 15            A Blindtrack projekt ismertetése, Molnár Zoltán BSK igazgató

16:15 – 16:45             Bemelegítés, vezeti Vajda Zsuzsa MAC elnökségi tag

16:45 – 17:00             Látássérültek futása az atlétikai pályán kísérők segítségével

17:00 – 18.00              Szabad futás az atlétikai pályán és a futókörön, látássérültek sportbemutatója

A rendezvény szervezéséhez felkért együttműködő szakmai partnerek: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), Látássérültek Szabadidõs Sportegyesülete (LÁSS), Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), „Informatika a látássérültekért” Alapítvány, Suhanj! Alapítvány, Ateknea Solutions.

A rendezvény időtartama alatt az Előtérben ásványvíz és pogácsa fogyasztható, a résztvevők emlékbe trikót kapnak. A szervezők szeretettel várnak a rendezvényre minden érdeklődőt és sportolni vágyót! Találkozunk tehát október 22-én 16 órakor a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.