10 tuti tipp kezdő futóknak

10 tuti tipp kezdő futóknak

Category : Érdekességek

  1. Arról a szintről indulj, amelyiken jelenleg állsz! Az adott egészségügyi helyzetednek,  edzettségi állapotodnak megfelelően kezdd el a futást.

  2. Ne hasonlítgasd magadat másokhoz! Mindenki kezdte valahonnan, mégpedig mindenki az elején.

  3. Szerezz futóbarátokat, élj a futókalandokkal! Légy kedves, nyitott, vidám és közvetlen. Ne FUTamodj meg a kezdeményezéstől!
  4. Légy igényes! Igaz, sportolás közben nem ügyelünk a külsőségekre, és azért mozgunk, hogy végül jól megizzadjunk, de azért maradjunk igényesek, higiénikusak és ápoltak.
  5. Kreatívan kombináld a sportokat! A különféle mozgásformákat nyugodtan keverheted-kavarhatod igényed szerint. Néha-napján a pihenő napokon csinálhatsz keresztedzéseket is, amivel aktívan töltöd a regenerációt.
  6. Figyelj a levegővételre! Ez gyakran fontosabb jelzésértékkel bírhat számodra, mint az órád vagy a sebességed!
  7. Hagyd, hogy a saját tested legyen az edződ! Ügyelj a tested jelzéseire, ahelyett, hogy a többiek megelőzésén fáradozol.
  8. Jelöld meg utólag az edzéseidet hangulatjelekkel! Minden futás után lásd el jelekkel az edzéseidet. Egy idő után felismersz majd a valamiféle szabályosságot abban, hogy melyik napokon hogyan reagál a szervezeted a terhelésre.
  9. A megfelelő terhelés kulcskérdés lehet! Higgy abban, hogy a szervezeted pontosan tudja, hogy mekkora terhelést bír el. Tanulj meg aszerint futni, ahogyan a szervezeted az adott pillanatban válaszol a terhelésre. Ne ragaszkodj mindig az előírt edzéstervhez!
  10. Legyen birkatürelmed! Ne siettesd az előrelépést, élvezd ki a fejlődés minden pillanatát. Hagyd, hogy maga az út legyen a cél.