Kérdőív

November 14-e a Diabétesz (cukorbetegség) Világnapja. Ezen a napon született Frederick Banting, aki 1922-ben (társaival) felfedezte az inzulint. Ez az a készítmény mely kezelhetővé tette ezt az egész világot érintő, nem fertőző, mégis rohamos tempóban terjedő járványt. A betegségnek két fő csoportját különböztetjük meg, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget. Az 1-es típusú gyermek, illetve fiatal felnőtt korban megjelenő forma, melynek egyértelmű kiváltó oka nem ismert és a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható. A 2-es típusú formát kezdetben „csak” a felnőttek betegségének tartották, azonban napjainkban már gyermekkorban is megfigyelhető. Egy harmadik, kisebb csoport az úgynevezett gesztációs diabétesz, mely a várandós kismamákban, hormonális okok illetve jelentős túlsúly következtében alakulhat ki. Akinél ez a probléma jelentkezik a várandóssága során, annak jelentősen nagy, 35-60 százalék esélye van arra, hogy az elkövetkezendő húsz évben 2-es típusú diabétesze alakuljon ki. A 2-es típusú betegség legfőbb kiváltó okai a nem elegendő testmozgás, mozgásszegény életmód, és a nem megfelelő táplálkozás illetve az ezeknek a talaján kialakult elhízás. A 2-es típusú Cukorbetegség megelőzhető! A világon előforduló megbetegedések mindössze 5-10 százaléka sorolható az 1-es típusú megbetegedések csoportjába. A fennmaradó 90-95 százalék elkerülhető volna testmozgással, helyes táplálkozási szokások kialakításával és a testsúly (zsír-izom arány) megfelelő tartományba terelésével!

Részt kívánok venni a játékban!


Válaszoljatok a kérdésekre a megfelelő adat betűjelének kiválasztásával!

Hány éve fedezte fel Frederick Banting az inzulint?
a, 20b, 70c, 95

A betegségnek hány fő csoportja különböztethető meg?
a, 3b, 4c, 2

A betegség melyik formája megelőzhető?
a, egyik semb, 2-es típusúc, mindegyik

A megbetegedések hány százaléka volna megelőzhető?
a, 90-95b, 5-10c, 50

Mi a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének a lényege?
a, Védőoltásb, Egészséges életmódc, Tudatos, genetikai alapokon nyugvó családtervezés

Hány főre (millió) becsülhető a cukorbetegek száma világszerte (WHO 2014)?
a, 108b, 422c, 571

Milyen többlet egészségügyi költséget (milliárd dollár) jelent a cukorbetegség és szövődményeinek kezelése világszerte? (2010-es adatok alapján)
a, 376b, 59c, 114

Mik a cukorbetegség legjellemzőbb szövődményei?
a, meddőség, policisztás ovárium szindrómab, vakság, nem gyógyuló sebek – végtag amputáció, magas vérnyomás, veseelégtelenségc, rubeola, bárányhimlő

A 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG MEGELŐZHETŐ! RAJTAD MÚLIK! TEGYÉL ELLENE!

Kérdőív