Hétvégi edzés az oroszlánokkal

Hétvégi edzés az oroszlánokkal

Category : Club élet

hétvégi hosszú

Vasárnapi hosszú futás

A futók körében általánosan ismert kifejezések a következők: TriplaH, avagy HHH. Amikor a Hármashatár-hegyen a nyugati, meredek lejtő alatti sétaúton futunk, mindig felvetődik a “legendás” kérdés.

Vajon az Oroszlán-szikla onnan kapta nevét, hogy hasonlít egy oroszlánra, vagy egykor valóban oroszlánt ábrázolt a szobor? Így történt ez most vasárnap is, amikor a hosszú futásunkra indultunk mi, a Margitszigeti Atlétikai Club futói..….

A szikla a Glück Frigyes műgyűjtő, szállodatulajdonos nevét viselő, a Hűvösvölgyi nagyvendéglőtől a Fenyőgyöngyéig az erdő fái között kanyargó turistaút fő látnivalója. A János-hegyi Erzsébet-kilátó építése már a XIX. század óta napirenden volt a fővárosi közgyűlésben, azonban soha nem jutott rá elegendő pénz. Glück Frigyes kezdeményezésére épült meg az Árpád-kilátó, János-hegyi kilátó, valamint az Erzsébet-kilátó is.

oroszlan_szikla_1941-es képeslap

Az Oroszlán-szikla egy 1941-es képeslapon

A műgyűjtő idejét és pénzárcáját nem kímélve, aktívan részt vállalt a Svábhegy és környéke szebbé tételében. Ezért kapta a sétány nevét a híres mecénásról, melynek egyik legérdekesebb látnivalója a tisztázatlan múltú szikla is.

Mindenki kedvence…

A szikla eredetileg csak egy oroszlánra hasonlító dolomittömb volt, amire később kicsit rásegítettek és utánafaragtak, hogy valóban úgy nézzen ki, mint az állat. A szikla a II. világháborúban sajnálatos módon azonban megsérült, egyesek szerint 1946-ban egyszerűen lerobbantották a fejét, hogy a katonák a gépkocsikkal egyszerűbben elférjenek a sétányon. Tehát a kérdésre mindkét válasz helyes: Oroszlán-szikla onnan kapta nevét, hogy hasonlított egy oroszlánra. Később azt kifaragtak, így valóban oroszlán formát öltött a szobor. Végül pedig megrongálták, így most ismét csak hasonlít egy oroszlánra.