Néhány érdekesség a futásról

Néhány érdekesség a futásról

Category : Érdekességek

FullSizeRender_1A futás az egyik legegyszerűbb mozgásforma, és napjainkban talán az egyik legnépszerűbb is. Egyre több rikító, neon színű ruhába öltözött egyént lehet látni esténként az utcákon, esetleg szingliként vagy csapatokba verődve, ahogyan megkerülik a háztömböket, vagy éppen az egész várost. Ennek hatására sokunknak megfordulhat a fejében, miért is hasznos dolog a futás? 10 pontban összefoglaltuk, hogy milyen érdekességek játszódnak le szervezetünkben, amikor futócipőt húzunk, és kilépünk az utcára, hogy lefuthassuk a napi adagunkat.

 1. 10 tény a futáshoz

  Minél többet edzel a tested annál jobban megtanulja, hogy a zsírt égetni kell, nem pedig raktároznia.

 2. Az emberi szervezet 60-70%-kal gazdaságosabban működik, amikor sétál, mint amikor fut.
 3. Viszont, ha nem edzel rendszeresen, 65 éves korodra elvész az izomerőd kb. 80%-a
 4. Futás során a testtömeged hétszeresével terheled a térdeidet.
 5. Futómozgást végezve azonban izomzatod 70%-át használod.
 6. A vér átlagosan 23 másodperc alatt megy körbe a testedben, és minden plusz 25 kg súllyal, a testedben a vérnek plusz 8000 km-nek megfelelő utat kell megtennie edzés során.
 7. Óránként közel 700 liter levegőt lélegzel be.
 8. Közel 70 izomnak kell dolgoznia ahhoz, hogy kimondjunk egy szót, és 200 izomnak, hogy megtegyünk egy lépést.
 9. A futás élesíti az elmét. A futók agyának vérellátása jobb, így jobban tudnak koncentrálni. A rendszeres testmozgás javítja a koordinációs képességet.
 10. A képzelőerő fontos szerepet játszik az edzések, felkészülés során. Ha el tudod képzelni magad, amint végigcsinálsz egy edzést mielőtt még elkezdenéd a futást, sokkal nagyobb intenzitással és hatékonysággal fogod tudni teljesíteni az előírt adagot.