Tata 2016

1956-ban és 2016-ban is Tatán edzőtáborozott az ország elitje 🙂

rsz_img_2173Az 1948-as Londoni Olimpia előtt a magyar sportigazgatás úgy határozott, hogy egy nemzeti olimpiai központot létesít, a játékokra való zavartalan felkészülés érdekében. A vezetők választása, hosszas keresgélést követően, végül Tatára esett, mert úgy vélték, a város klímája hasonlít leginkább Londonéra. Az tatai angolkert Baji út felőli részén 1948-ban jelölték ki az Olimpiai Edzőtábor helyét, amely azt követően az ország egyik legismertebb sportlétesítményévé vált. A Tatai Olimpiai Központ, röviden ”Tata” , mára már valóságos fogalommá vált a versenyzők körében. Rengeteg nemzetközi sportsiker, olimpiai vagy világbajnoki érem megszerzéséhez járult hozzá a kellemes, nyugodt környezetben elhelyezkedő sportkomplexum, amely azóta is a magyar sport egyik fellegvárának számit.

Az 1956. novemberében Melbourne-ben lezajlott XVI. nyári olimpiai játékok előtt is Tatán készültek sportolóink a megmrsz_img_2183érettetésre. Ekkor még teljes volt az a magyar csapat, amelyet az idő közben kitört forradalom az olimpia után szétszabdalt. Ha 1956-ot a magyar sport Trianonjának lehet nevezni, akkor a tatai épületegyüttest méltán lehet az egység szimbólumának tartani. Ausztráliából ugyanis sokan nem tértek haza, igy Tata volt az az utolsó helyszín, ahol a magyarok utoljára alkottak egy egységes nemzeti válogatottat.

Egyesületünk, megtisztelve az 1956-os eseményeket, az október 21-23-i hétvégére aTatai Olimpiai Központba szervezte edzőtáborát, mint ahogyan tették azt pontosan 60 évvel ezelőtt olimpikonjaink is A közel 35 fős társaságunk a 3 nap alatt 4 edzést hajtott végre, amely során körbefutottuk a Cseke-tavat,  résztávoztunk az atlétika pályán, váltogattunk az Öreg-tó körül, illetve megmásztuk az Agostyánt. A fizikai aktivitás mellett a szakmai ismereteinket is bővítettük, ugyanis meghallgattuk egyesületünk Elnök Asszonyának, Monszpart Saroltának szabadidősportról szóló felemelő előadását. Valamint, a csapat összekovácsolása érdekében egy borkósolós-csülkös-rétesezős szombat estét töltöttünk együtt, amit megfűszereztünk egy kisvasutas utazással. Az esti játékok által sok újat megtudhattunk egymásról, például, hogy kinek mi a hobbija a futáson kívül, hogy mi a kedvenc futócipője, hogy mennyi idő alatt futja a szigetkört, valamint, hogy a legtöbben a baráti, családias társaság  miatt járnak le hozzánk.