Kedvenceink kötelességei

Kedvenceink kötelességei

Category : Érdekességek

rsz_kutya_2Kutyás futás esetén fontos az is, hogy tekintettel legyünk a többi sportolni vágyó embertársunkra, hiszen a pálya elsősorban számunkra lett kialakítva. Összeszedtük, hogy mire kell odafigyelnünk a kutyákkal és embertársainkkal kapcsolatban, ha arra adjuk fejünket, hogy a kedvencünkkel  közösen megyünk el kocogni. Legfontosabb alapelv: A futóútvonalakat elsősorban emberek számára építették ki, ezért – sajnos ki kell jelentenünk őszintén – kutyusunk minden esetben csak másodlagos használó lehet. Csak abban az esetben vehet részt a “közlekedésben”, ha minden szabállyal tisztában van és be tudja azokat tartani!

Kutyusaink kötelességei

Fegyelmezés mindenek előtt!

Amikor az ebek tele vannak lendülettel, nehezebben figyelnek oda az utasításokra. Így csakis akkor vigyük el közös futásokra a kutyusokat, ha már fel vannak rá készülve, és megértik az alapvető vezényszavakat.  Ha nem akarjuk, hogy menet közben folyton megálljanak szaglászni, vagy ők diktálják az iramot, akkor már az elejétől fegyelmezzük őket és követeljük meg tőlük az engedelmességet.

Az irányítás maradjon a kezünkben!

Lehetőleg ne használjunk egy méternél hosszabb pórázt, hogy szorosan egymás mellett tudjunk haladni. Szimpla sétáltatás közben lazábban tarthatjuk a pórázt, de futáskor fontos picit szorosabb fogást alkalmazni. Elengedhetetlen, hogy mindig jól látható legyen a póráz! Ha alapból nem feltűnő, akkor kössünk a kötél közepére színes szalagot, hogy messziről is szembetűnő legyen. A szigeten sokan futnak nagy sebességgel, és gyakran a tömeg miatti előzés során már nincs idejük arra, hogy egy észrevehetetlen pórázra is reagáljanak. Társaink védelme érdekében ne engedjük messze testünktől az ebeket. Ha ezt mégis megtesszük, akkor figyelemfelkeltő (csillógó, villogó, fényes stb) pórázt használjunk! Csakis abban a különleges helyzetben hagyjuk el a pórázt, és eresszük szabadon a kedvencünket, ha biztosan tudjuk, nem fog másokra felugrálni, nem fog másokat letámadni!

Számítson a piszok eltakarítására is!

Az igényes gazdik sohasem feledkeznek meg a zacskóról egy-egy sétáltatás alkalmával, de természetesen ez a futásra is vonatkozik. A közös edzés alatt sem hagyhatjuk magunk mögött a piszkot, ezért számítunk arra, hogy addig szaladunk majd a zacskóval a kezünkben, amíg nem találunk egy megfelelő kutyapiszok gyűjtő szemetest. Ha szeretnénk ezt a macerát megelőzni, akkor hagyjunk elég időt az ebünk számára, hogy futás előtt üríthessen, így mindkettőnknek kényelmesebb testedzésben lehet részünk.

 És igen, nem lehet mindenki kutyabarát!

Ha a kutya nincs pórázon, könnyen odaszaladhat idegenekhez, és hiába barátságos vagy engedelmes, mire visszahívjuk, addigra már lehet, hogy halálra rémítette a kutyáktól igencsak rettegő futókat. Ne felejtsük el, az ilyen emberek pont azért mennek a szigetre futni, hogy nyugtuk legyen, és távol maradjanak a veszélyes helyektől, szituációktól. El kell fogadnunk, hogy nem mindenki szereti a kutyákat, van aki egyenesen fél tőlük. Ezért, még ha pórázon is van a kutya, akkor se engedjük oda idegenekhez, mégha a kutya nagyon nagyon szívesen is játszana a mellette és vele szembe futó egyénnel. Ha pedig tudjuk, hogy kedvencünk nem jön ki jól idegenekkel, ne szégyelljük udvariasan visszautasítani a kutyussal szembeni közeledési szándékot, hiszen ez mindannyiunk érdekében áll.