Hogyan öltözzünk fel a téli futásokhoz?

Hogyan öltözzünk fel a téli futásokhoz?

Category : Érdekességek

Téli öltözet

Hogyan öltözzünk fel helyesen a téli futásokhoz? Lehetőleg rétegesen öltözzünk, ami képes megőrizni a test melegét és közben biztosítja a szellőzést is. Ideálisnak akkor mondható a ruházatunk, ha szabadba lépéskor még kissé fázunk, de 5-10 perc bemelegítő futást követően már kellemesen a hőérzetünk.
  1. kesztyű: Leggyorsabban a végtagok hűlnek ki, ezért szükséges védelemmel ellátni az ujjainkat
  2. sapka: Különösen fontos védelem, tekintetbe véve, hogy jelentős hőleadás (testünk hőleadásának kb. 30-40 %-a) a fejen keresztül történik.
  3. futódzseki: Választásnál a következő szempontok a mérvadóak: szélállóság, esővédettség, szellőzés, és izzadtság elvezetése. A legfelső réteg azt biztosítja, hogy valóban meg tudj küzdeni az elemekkel. Ennek a rétegnek bírnia kell az esőt, a havat, a szelet és a hideget.
  4. futócipő: A téli futócipők melegebbek, vízállóbbak, bordázottabb a talpuk, ebből adódóan kicsit nagyobb a súlyuk és általában merevebbek is. Speciális cipők esetében a felső szövet vízlepergető tulajdonsággal bír.

  5. sál: Fontos, hogy lélegző – azaz a szellőzést biztosító, a nedvességet elvezető és a hőmegtartásra alkalmas anyagból készült futóruhákat viselj a hideg beköszöntével.
  6. aláöltözet: 
A testtel közvetlenül érintkező ruházat legyen nedvesség elvezető. Mellőzük a pamut pólót, mert a nedvességet magába szívó pamut a párolgással azonnal elkezdi a hőelvonást, ami kihüléshez, esetleg megfázáshoz vezethet. A legalsó réteg kövesse a test vonalát, rugalmasan illeszkedjen a felsőtestünkkel. A középső réget a meleg megtartásáért felelős, ezért ez a réteg lehet lazább, lezserebb, azonban vastagabb anyagból kell készülnie.
  7. sztreccsA hosszú testhezálló futónadrág, vagyis cicanadrág ismérve, hogy többfajta anyagból készül, térdhajlatnál véknyabb, rugalmasabb anyagból, hogy a könnyebb mozgást elősegítse, viszont térdnél, illetve a combrésznél vastagabb és hőtartóbb.