Futás az iskolapadba iskolázni a futásod!

Futás az iskolapadba iskolázni a futásod!

Category : Szakmai anyagok

GátiskolaA futó- és gátiskolai gyakorlatok az atlétikán belül használatos mozgáselemek közül a legalapvetőbb előkészítő gyakorlatsorok közé tartoznak.

Elsődleges céljuk a futómozgás csiszolása és javítása, az egyre “tökéletesebb”, “szebb” futás kialakítása. Folyamatos gyakorlás mellett, és annak hatására egy idő után a felesleges mozgásokat elhagyja a sportoló, így javul a futás hatékonysága is. Az energiatakarékos mozgásforma elsajátításának hatására növekszik az izmok és szalagok energiatároló képessége is. Másodlagos jótékony hatása a gyakorlatoknak, hogy a sportolók jobb és bal oldalát azonos mértékben terheli, mindkét oldalt azonos mértékben erősíti. Így járul hozzá a szimmetrikus mozgásrendszer kialakításához, aminek segítségével a sérülések nagy mértékben elkerülhetőek.

Legelőnyösebb tulajdonsága, hogy ugyan eltérő tartalommal és változó intenzitással, de életkortól és természetesen felkészültségtől függően bárki végezheti a gyakorlatokat. Nem unalmas, egyáltalán nem monoton, könnyű elsajátítani és gyors fejlődést biztosít. Ugyancsak pozitív jellege a gyakorlatoknak, hogy egyszerre erősítik és nyújtják a mozgásban részt vevő izmokat. Ugyanakkor, az ízületek és izmok optimális mozgásának begyakorlására, és begyakoroltatására is alkalmas. Célja a futáshoz szükséges kondicionális és a koordinációs képességek fejlesztése, néhány esetben a maximális mozgásterjedelem és a maximális mozgássebesség elérése. A futó- és gátiskolai gyakorlatok a ideg-izom összeköttetéseket és az izmok rugalmasságát edzik, ezáltal fejlesztik az erőt és  a gyorsaságot.