„Tapasztalat, önismeret, alázat, és rengeteg edzés”

„Tapasztalat, önismeret, alázat, és rengeteg edzés”

Category : Riportok

Csapattársunkról, a mindig csöndes, visszahúzódó Balogh Robiról kevesen tudják, hogy olykor egészen elképesztő távokat teljesít… naná, futva! Pár napja például, részt vett egy “hatórás” versenyen. Igen, hat órán át futott a mezőny, azzal a céllal, hogy minél hosszabb távot teljesítsen ezen idő alatt. Őrültség. Őrültség? Robit kérdeztem, hogy választ kapjak.

Robi! Mikor vetted az első futócipődet?

2006-ban vettem az egyik bevásárlóközpontban egy ”utolsó darab” akciós futócipőt. (Akkor még nem tudtam, hogy milyen fontos a jó cipő, ha az ember futásra szánja a fejét…). Nagy szerencsém volt ezzel a cipővel, mert – mint később értesültem – ”szupináló”, azaz kifelé dőlő a lépésem, s az ominózus cipőt pont erre az ortopédiai jelenségre gyártották. Azóta persze tudatosan vásárolok, sőt előre több cipőt is, hogy a többnapos versenyeken is legyen tartalék, amire például esős időben lehet számítani.

Vissza tudsz emlékezni az első, igazán hosszú futásodra, aminek a végén azt mondtad: “Na, ennyi elég volt!”

Az első hosszú futásomnak a 4 kilométert gondoltam, de persze utána mindig egy kicsit többet akartam. Csodáltam azokat az ismerőseimet, akik félmaratont futottak. Nem tudtam elképzelni, hogyan lehet ilyen hosszú távot lefutni… Ők mesélték, hogy vannak versenyek, ahol rengetegen lefutják ezt a távot, sőt még hosszabbakat is, például a maratonit. Amikor ezeket a távokat első alkalommal lefutottam, persze arra gondoltam, hogy ez elég volt, de kis idővel már azon törtem a fejem, hogyan tudnék még többet lefutni.

Mi vonz téged az ultrafutásban?

A kihívás, hogy képes vagyok-e teljesíteni a kitűzött célt.  Vonz továbbá önmagam megismerése; a figyelem; a koncentráció, amit a hosszútávfutás igényel. Olyan ez, mint egy stratégiai játék. Előre megtervezem a taktikát, a ritmust és a frissítést.  Megtervezem azt, hogy a problémákat, amelyek esetleg felmerülnek, hogyan fogom majd kezelni. Ehhez persze szükséges a tapasztalat, az önismeret, az alázat, és a rengeteg edzés. De ha jól sikerül, amit eltervezek, az olyan pluszt ad, ami arra ösztönöz, hogy tovább feszegessem a határaimat.

Kedden és csütörtökön a közös, margitszigeti edzéseinken látlak, ahol pontosan annyit futsz, mint a többiek. Feltételezem, további edzésekkel egészíted ki a felkészülést. Hányszor, hány kilométert futsz a hét többi napján? 

A hétköznapokon 10-20 km közötti távokat futok, szombaton és vasárnap pedig hosszabbakat, akár 40 kilométert is. A jó formához  100-130 km-es hetek kellenek, de sajnos ehhez ritkán van elég szabadidőm. Optimális esetben a héten 1 nap pihenőt tartok, 4-5 napot futok. A futáson kívül pedig, ha csak tehetem, eljárok úszni és jógázni is.

Mi alapján választod ki a soron következő versenyedet? A helyszín, a versenytáv, vagy a mezőny kelti fel az érdeklődésedet? (Esetleg évről-évre ugyanazok a versenyek?)

Vannak kedvenc versenyeim, amiken évről-évre igyekszem részt venni, illetve évente egy külföldi maratont is be szoktam tervezni. Változó, hogy a barátok, a helyszín vagy egy új kihívás jelenti-e a motivációt.

A fent említett hatórás versenyre készülve, melyik volt a leghosszabb táv, amit edzés-jelleggel futottál?

A tavalyi év végén és az idei év elején nem úgy ment a felkészülés, ahogyan terveztem.  Több 30 km feletti edzésem volt, de ennél kicsit több kellett volna ahhoz, amit el szerettem volna érni a versenyen. (70 km volt a célom, aztán 68,4 kilométerig jutottam.)

Milyen technikáid vannak a monotónia leküzdésére? Gondolom, nem csupán testileg, de lelkileg is nagy küzdelem ilyen hosszú időn át koncentrálni, s fenntartani a motivációt…

A 6 órát felosztom órákra és így nem is tűnik olyan soknak. Mindig van egy kis cél a verseny közben, amit várok, például a frissítéseket. De amit mindig nagyon várok, az az mp3 lejátszóm… a zenét a  3-4 óra körül szoktam bevetni, mivel mindig új lendületet ad és ilyenkor már nagy szükségem van erre.

Hogyan, milyen frissítőkkel oldod meg az energia utánpótlását a verseny közben? Rendszert viszel a frissítésbe, vagy csak “ha szükségét érzed” akkor falatozol?

A frissítést mindig előre megtervezem, igénybe véve a versenyszervezők kínálta lehetőségeket is. Egyébként vizet már az elejétől kezdve folyamatosan veszek magamhoz, nem várom meg, hogy szomjas legyek. Enni (kis szelet vajas kenyér, ropi, gyümölcsök, energia-gél, sőt néha leves is) kb. a 10. km-től szoktam. A csokit, szőlőcukrot és az iso-t kerülöm, és kólát is csak kivételes esetekben iszom.

Egy hatórás futás során egyenletes tempóban futsz, vagy vannak gyorsabb, illetve lassabb ciklusok?

Próbálok egyenletesen futni, 5 perc/km körüli tempóban. Rendszerint, a futás első felében kicsit gyorsabb szoktam lenni, aztán 4-5 óra között általában holtpont szokott jönni, amikor lassulok. Az utolsó órában újra gyorsulni szoktam, már amennyire ez lehetséges…

Melyek azok a tárgyak (felszerelés), amelyeket feltétlenül magaddal kell vinned, ha ilyen hosszú távolságra indulsz?

A hatórás versenyeket általában rövidebb körpályán szokták tartani, ezért nem kell futás közben sok mindent magammal cipelni. Egy reklámszatyorba elfér néhány váltóruha és a saját frissítésem és néhány apróbb kellék (magnézium, kalcium, vazelin, sebtapasz, tű és cérna). Ha nem körpályán futunk, keresek biciklis kísérőt, aki hozza ezeket utánam.

A verseny után hány napig regenerálódsz? Vannak bevált módszereid?

Ha jól felkészültem, akkor a verseny után alig van izomlázam, így 3-4 nap elegendő a regenerálódáshoz. A mostani verseny után több mint 1 hét kellett. Sok alvás, masszőr és az úszás szokott segíteni a folyamat felgyorsításában.

A civil életben, mi a környezeted véleménye különös szenvedélyedről?

Megszokták…

Van esetleg álom-versenyed, amire jó lenne egyszer eljutni, amit jó lenne teljesíteni?

Egy régi nagy álmom tavaly vált valóra: a Békéscsaba – Arad – Békéscsaba Szupermaraton teljesítésével. Több évig készültem rá, míg végül a rajtvonalhoz álltam. A versenyen sok futó barátom vett részt és a második nap a célban megvártak, hogy együtt örüljünk a befutónak. Nagyon nagy élmény volt, minden futónak kívánom, hogy éljen át egyszer egy ilyet.

A következő nagy célt még keresem.

by SpSDvD