Edzőink bemutatkoznak: Zsoffay Róbert

Edzőink bemutatkoznak: Zsoffay Róbert

Category : Edzőink

edzés közben1951-ben 15 évesen az Előre pályán tartott nemzetközi atlétikai verseny megtekintése után kaptam kedvet az atlétikához. Az akkori MTK (majd Vörös Lobogó) egyesületben kiváló atlétikai élet zajlott abban az időben. Hálás vagyok azért, hogy mindvégig kitűnő oktatók keze alatt ismerkedhettem meg a sportág rejtelmeivel. Kezdetben több szakág alapjait is elsajátítottam, melynek során olyan edzők foglalkoztak velem, mint mondjuk Szepes Béla, aki későbbi pályafutásomat – az atlétika pályán (sport) és azon kívül (művészet) is – jelentős mértékben alakította, formálta és meghatározta. Végül elhatároztam magamat és a futás mellett döntöttem. 10 évig versenyeztem, amely idő alatt még a gyaloglásra is sikerült rábeszélniük. Csaplár Andrástól és Garay Sándortól nem csak azt tanulhattam meg, hogy miként kell edzéseken teljesíteni, illetve miként lehet a versenyekre felkészülni, hanem a versenyzőkkel való kapcsolatteremtés alapelveit is elleshettem tőlük.

1965-ben végeztem az Iparművészeti Főiskolán, utána a műterem közelében működő VM Közért atlétika szakosztályának edzéseit látogattam merő kedvtelésből. 1978-ban itt kértek meg, hogy foglalkozzak fiatal atléta jelöltekkel. A feladatot örömmel vállaltam, és nagy lelkesedéssel álltam neki a megbízásnak. Időközben a tevékenységhez szükséges képzést is abszolváltam, 1982-ben végeztem a TF edzői szakán. Összesen 10 évet töltöttem VM Közért-nél, majd mikor tanítványaim jó része egyetemista lett, a BEAC-nál folytattam az edzősködést (9 év).

Végül 1998-ban kerültem a Margitszigeti Atlétikai Centrumhoz, amikor is kértem, hogy a felújított stadionban atlétikai szakosztályt hozhassak létre, kihasználva annak nagyszerű adottságait, valamint segítve a Szigeten kedvtelésből futók munkáját, hogy végül virágzó sportélettel teljen meg az akkor még üres sportpálya. Tekintettel arra, hogy tervezői munkám mellett csupán délutánjaimat áldoztam az edzésmunkára, soha nem tartottam magam „profi” edzőnek. Mindezek ellenére, edzői munkám során volt szerencsém több olyan sportolóval is kapcsolatba kerülni, akikből aktív és eredményes versenyzők váltak. Az elmúlt 37 Robibácsiév alatt 4 versenyzőm lett válogatott, 128 sportolóm pedig 952 különböző szintű és színű bajnoki érmet nyert.

A Margitszigeti Atlétikai Centrum atlétikai szakosztály megszüntetését követően, most a 2015. szeptemberében megalakult Margitszigeti Atlétikai Club egyesület keretein belül szeretnék a régebbi versenyzők megtartása mellett új utánpótlás csoportot kialakítani. Szeretném az atlétika sokszínűségét megismertetni a fiatalokkal, valamint szeretném őket hozzásegíteni ahhoz, hogy a képességeiknek megfelelő szakágat válasszanak a későbbiekben. Célomnak és küldetésemnek tekintem – a korábbi szokásomat megtartva és hagyományaimat követve – a kiemelkedő képességű versenyzők kiválasztását, illetve a tehetséges fiatalok megfelelő, jó szakedzőknek történő átadását.